Tehnologie de ultima generatie
O instalatie moderna de sortare si tratare este o instalatie conceputa special pentru procesa eficient deseurile in diferite fluxuri pentru tratarea sau eliminarea ulterioara. Scopul unei instalatii moderne de sortare este de a gestiona in siguranta deseurile si a maximiza cantitatea de deseuri care sunt reciclate sau utilizate in procese industriale.
V-ati intrebat ce se intampla cu deseul adus la statia noastra de sortare? Cum deseul colectat separat sau pungile de gunoi menajer ajung sa fie separate in fluxuri diferite? Cum o parte din ce este recuperat se duce spre a fi refolosit prin reciclare? Cum alta parte ajunge sa fie folosita la generarea de energie in procese industriale? Cum poate sa ajunga in viitor o mare parte din deseul municipal utilizat pentru obtinerea de compost – un viitor extrem de apropiat si pe care trebuie sa il construim impreuna?
Procesul tehnologic de sortare si tratare automata a deseului menajer amestecat si a deseurilor colectate separat in statia de sortare/tratare se bazeaza pe un sistem extrem de complex de provenienta germana, proiectat special pentru caracteristicile actuale si viitoare ale deseurilor din Romania, si actioneaza in mai multi pasi:
- La intrarea in incinta statiei fiecare autovehicul cu deseu este scanat din punct de vedere radioactiv pentru a detecta eventualele materiale radioactive si a elimina din start orice riscuri pentru colegii nostri si pentru mediul inconjurator.
- Deseurile sunt receptionate, cantarite, inregistrate functie de tipul deseului si transferate catre zonele de unde vor fi introduse in fluxul tehnologic de sortare/tratare.
- Inainte de a fi introduse in procesul de sortare automata se face o presortare pentru inlaturarea deseurilor neconforme.
- Deseurile ajung la prima etapa din fluxul automat de sortare/tratare: sacii menajeri sunt desfacuti automat de un echipament specializat si are loc dozarea materialelor in functie de tipul de deseu.
- Materialul pregatit astfel pentru sortarea automata este apoi preluat de un sistem de conveioare si transferat catre o sita rotativa, un echipament impresionant prin dimensiuni (diametru 3m si 10m lungime) si performanta. In acest echipament materialul este separat in 3 fractii dimensionale.
- Fractia Organic (cu dimensiuni intre 0-80 mm) este transferata catre o noua banda unde este montat un separator magnetic ce extrage deseurile metalice.
- Fractia Medie (cu dimensiuni intre 80-360 mm) este transferata catre un sistem de separare balistica, care are functia a separa fractia 2D, 3D si fractia marunta granulara de tip organic.
- Fractia separata in doua clase, fractia 3D si fractia 2D, este preluata de conveioare catre un sistem de separare magnetica si trimisa catre sortatoarele optice.
- Sortatoarele optice pot recunoaste si separa urmatoarele tipuri de materiale reciclabile:
- HDPE (de exemplu majoritatea ambalajelor pentru detergenti, inalbitori, etc)
- PP (ex. dopuri, cutii de smantana, tevi de apa, etc)
- TETRAPAC (ex. cutiile de carton laminat pentru lapte)
- PET (incolor sau pe tip de culoare, ex. sticlele de plastic pentru apa, sucuri, ulei)
- LDPE (ex. pungi de plastic, saci menajeri, etc)
- MACULATURA
- CARTON - Aceste sortatoare optice automate separa materialele reciclabile din deseuri cu un randament de peste 85%.
- Fractia 2D (hartie, carton, LDPE) este transferată de la separatoarele optice catre zona de quality check, unde eventualul material neconform ramas este extras.
- Fractia 3D este si ea transferata simultan, pe mai multe fluxuri, de la separatoarele optice automate catre o zona de verificare a calitatii.
- Restul materialelor ramase dupa sortarea prin separatoarele optice, trece printr-un separator de materiale neferoase in curenti turbionari iar apoi catre camera de sortare manuala.
- Materialele neferoase rezultate ajung in presa de balotat materiale reciclabile.
- Dupa sortarea automata, urmata de verificarea la quality check si un proces de sortare manuala a fractiilor medii si mari, materialele selectate reciclabile merg spre balotare la o presa de balotat iar balotii rezultati sunt expediati catre reciclatorii finali.
- Amestecul de materiale de tip RDF (Refuse-Derived Fuel) care nu poate fi trimis catre reciclatori este balotat prin presare si apoi trimis in unitati industriale pentru a fi valorificat energetic prin ardere in cuptoare speciale.
In acest fel o statie de sortare si tratare a deseurilor menajere si a deseurilor colectate selectiv reduce semnificativ cantitatea de deseuri care ajunge la depozitare (gropile de gunoi).
Despre tehnologiile automate de sortare:
Sortarea automata este in general considerata a fi mai buna decat sortarea manuala din mai multe motive:
- Eficienta: Sortarea automata poate sorta deseurile mult mai rapid si mai precis decat sortarea manuala, ceea ce duce la viteze de procesare crescute si la costuri mai mici.
- Consecventa: sortarea automata foloseste senzori si algoritmi pentru a sorta deseurile in mod constant, reducand riscul de eroare umana si imbunatatind calitatea fluxurilor de deseuri sortate.
- Siguranta: Sortarea automata reduce nevoia de munca manuala in manipularea deseurilor, imbunatatind siguranta lucratorilor si reducand riscul de ranire.
- Capacitate: sortarea automata poate gestiona volume mai mari de deseuri, facandu-o solutia rationala pentru operatiunile de gestionare a deseurilor la scara larga.
- Sustenabilitate: Sortarea automata poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului al gestionarii deseurilor prin cresterea eficientei procesului de sortare si reducerea nevoii de munca manuala.
Cu toate acestea, sortarea manuala este inca o parte importanta a procesului de gestionare a deseurilor, in special pentru sortarea deseurilor in categorii mai mici (daca nu exista sortatoare optice antrenate sa recunoasca aceste categorii) si verificarea calitatii fluxurilor de deseuri sortate.
Atat sortarea manuala, cat si cea automata au propriile avantaje si dezavantaje si o combinatie a ambelor poate fi utilizata in instalatiile moderne de sortare pentru a obtine cele mai bune rezultate.